Redaktör på Piiks Service i Dalarna AB
Att installera bergvärme för sin fastighet i Dalarna
Installation av bergvärme i en fastighet i Dalarna är en smart och klok investering som bidrar till att sänka energikostnaderna rejält. Då bergvärme fungerar utmärkt också vid mycket sträng kyla så kan systemet installeras även i nordligaste Sverige.
De flesta som ska välja värmepump bestämmer sig oftast för bergvärme då det lämpar sig för alla typer av fastigheter, under förutsättning att markförhållandena är gynnsamma. Det krävs inget bygglov för installation av bergvärme i Dalarna men däremot behövs ett tillstånd från kommunen innan arbetet påbörjas.
När du anlitar oss på Piiks Service för din installation så kan vi hjälpa dig att ta fram ritningar och den dokumentation som ska skickas med ansökan.
Hur fungerar bergvärme?
Bergvärme använder den lagrade solenergin som finns belägen djupt inne i berget. Ett hål borras rakt ned i berget, oftast till 100 – 300 meters djup beroende på var i Sverige fastigheten är belägen.
Sedan för man ned en så kallad kollektorslang ända till botten som är fylld med en vätska. När vätskan cirkulerar genom slangen så värms den upp av den lagrade solenergin som finns i berget. Därefter passerar den uppvärmda vätskan en värmeväxlare som ökar temperaturen så att värmepumpen sedan kan värma upp vatten och vattenburna värmesystem i fastigheten.
Snabb återbetalningstid och bra lönsamhet
Bergvärme är ett av de mest effektiva och lönsamma värmesystemen på dagens marknad. Återbetalningstiden för investeringen är endast 5 – 10 år och därefter kan du se fram mot minskade uppvärmningskostnader i ytterligare 10 – 15 år. Med bergvärme kan du minska dina uppvärmningskostnader med upp till 80 procent samtidigt som det också bidrar till att öka värdet på fastigheten.
Använda bergvärme med solceller
En bergvärmepump som producerar värme motsvarande cirka 20 000 kWh per år använder cirka 5 000 kWh för driften. Det blir alltså en besparing på cirka 15 000 kWh årligen. Om du har solceller installerade på din fastighet kan du dessutom använda solenergi för att driva värmepumpen, vilket minskar energikostnaderna ytterligare och samtidigt ökar lönsamheten för bergvärmen.
Vad kostar det att installera bergvärme?
Hur mycket det kostar att installera bergvärme beror på flera olika faktorer som exempelvis hur stor värmepump som ska monteras och hur djupt som behövs borras för att nå ned till den lagrade solenergin.
En stor del av priset utgörs av arbetskostnader, och för dessa kan du nyttja ROT-avdraget vilket minskar dem med 30 %. Avdraget får du direkt på fakturan.
Vill du få ett exakt pris för installation av bergvärme för din fastighet i Dalarna så kan du kontakta oss på Piiks Service för att boka ett hembesök. Då kan vi inspektera de förutsättningar som råder för din fastighet, bistå med råd och därefter överlämna en offert med ett konkurrenskraftigt pris.
Frågor och svar om bergvärme i Dalarna
Hur lång livslängd har bergvärme?
Borrhålet som används för att nå fram till den lagrade solenergin finns för alltid. Den kollektorslag som används för att hämta upp den lagrade solenergin från berget har en livslängd på upp till 100 år. Värmepumpens livslängd är cirka 20 år.
Hur lång tid tar det att installera bergvärme?
Att borra ett hål i berget, gräva upp för rördragning och installera värmepump med tillhörande utrustning tar normalt 2 dagar att genomföra. Om man behöver borra väldigt djupt ned i berget kan det tillkomma ytterligare en dag för installationen.
Vad är återbetalningstiden för bergvärme?
Återbetalningstiden för en värmepump är mellan 5 – 10 år. Därefter kan man se fram emot en bra avkastning i form av sänkta uppvärmningskostnader i ytterligare upp till 15 år.
Boka ett hembesök från oss redan idag!
Funderar du på att borra för bergvärme eller är du i behov av en ny värmepump alternativt service på ditt befintliga värmesystem? Fyll i formuläret så återkommer vi för att boka in ett hembesök!